logo poëzie Eindhoven
poeziepodium Eindhoven

Het TrefWoord van nu literair evenement

Op 10 november zal een bijzondere lireraire middag je inspireren door een prijsuitreiking, debat, en kruisbestuiving tussen kunst en literatuur

We denken aan de dichters Frans van Hoof en Theo van der Put die helaas beiden dit jaar overleden.

open podium

AGENDA

In onze agenda treft u de literaire evenementen en podia in en om Eindhoven aan die door Stichting Poëthement Eindhoven georganiseerd zijn, maar ook van andere literaire activiteiten in de regio en in sommige gevallen zelfs landelijk. Heeft u een suggestie voor onze agenda, laat het ons weten.


28 september 2013
Lezing door Bart Slijpers over In dit gevreesd gemis. Het leven van dichter uit de 'Beweging van Tachtig' Willem Kloos
georganiseerd door het Academisch Genootschap, toegang €8
17u-19u Parklaan 93, Eindhoven. Aanmelden via www.acadgen.nl

29 september 2013
Installatie van de nieuwe stadsdichter van Eindhoven MEREL MORRE
een programma vol muziek en optredens van de voormalige stadsdichters Jan van der Pol, een ode aan Frans van Hoof, Arnoud Rigter, Piet van den Boom, en uiteindelijk natuurlijk de nieuwe stadsdichter Merel Morre!
georganiseerd door Karel Vermeeren Stichting & Stadsdichter Eindh
14u-17.15u in TAC

5 oktober 2013
De jaarslijkse atelierroute waarbij bezoekers kennis kunnen maken met kunstenaars en hun werk in hun eigen ateliers. Dichters kunnen hun werk laten horen op verschillende locaties.
Meer informatie zie hier, ook voor dichters die willen deelnemen

6 oktober 2013
De jaarslijkse atelierroute waarbij bezoekers kennis kunnen maken met kunstenaars en hun werk in hun eigen ateliers. Dichters kunnen hun werk laten horen op verschillende locaties.
Meer informatie zie hier, ook voor dichters die willen deelnemen

6 oktober 2013
PEPPERplus open podium voor dichters in café de Gouden Bal.
Gepresenteerd door Derrel Niemijer
15u in de Gouden Bal, Hoogstraat, ehv

6 oktober 2013
ZiZ (Zin in Zondag)- muziek, poëzie bij een hapje en drankje op t terras
georganiseerd door Hans Schoutsen, Wen van der Schaaf en Acg Vianen bij TAC, Vonderweg, Eindhoven
15u-20u

10 november 2013
Uitreiking VROUW POËZIE & PROZA DEBUUTPRIJZEN 2010-2012. In samenwerking met Vrouw en Kultuur organiseert Poëthement deze prijs voor vrouwelijke debutanten bij gerenommeerde uitgevers. De jury is inmiddels tot twee longlisten gekomen en half september worden de shortlists bekend gemaakt! zie vrouwdebuutprijs
14u bij de Oude Rechtbank

Verwacht eind 2013
´50 JAAR OPWENTELING´ bloemlezing door de kleine uitgeverij naar aanleiding van hun 50-jarige bestaan. Meer info www.opwenteling.nl

29 maart 2014
Arnoud Rigter
georganiseerd door het Academisch Genootschap.
Info&aanmelden via AG

13 april 2014
Grote Letter Festival bij Vitalis Peppelrode en enkele nevenlocaties
14u

 

ARCHIEF

Voormalige poëzie-agenda

Benieuwd wat er eerder gebeurde? De voormalige agenda van poëzieprojecten en -podia staat hier.

Voormalige homepage gedichten

We veranderen we het gedicht op onze homepage regelmatig, maar we houden deze bijzondere gedichten hier beschikbaar om weer te lezen.

Eindhoven van nu: Dichttalent & Poëzieproject

Ook in 2013 blijven we werken aan een steeds sterker platform voor poëzie. We willen dichters rond Eindhoven stimuleren met hun talent verder te werken en landelijk bekende dichters naar Eindhoven te halen. We streven er naar om, samen met andere organisaties, ons sterk te maken voor uitdagende literaire evenementen en poëzieprojecten. Aandacht voor kwaliteit van de poëzie in de Lichtstad.

Geschiedenis van Poëthement

'Poëthement' werd in 2003 de naam van een poëziepodium in Eindhoven dat door Pierre Maréchal werd georganiseerd. Regelmatig werd er gedicht op een thema en muziek en poezie werden verbonden.

In 2004 werd op 18 september zestig uur dichten voor vrijheid georganiseerd. Samen met schrijvers-vereniging de Opwenteling en de Gemeente Eindhoven kwam EindhovenOntmoetZijnDichters tot stand.

In latere jaren werd meegewerkt aan de Boekenmarkt met podium in het Anne Frank Plantsoen. Ook de jaarlijkse dichtersdag kreeg een poëziepodium in Eindhoven: in Kraaij en Balder, de Fabriek, en van 2009-2012 in bibliotheekEindhoven.

In 2009 organiseerde Poëthement mee de dichtjesroute, 65 jaar vrijheid.

Poethement is in 2009 een stichting geworden. In 2010 en 2011 zijn maandelijkse dichtpodia georganiseerd in Bibliotheek Eindhoven en vanaf 2010 zijn verder samenwerkingen gezocht en behouden met o.a.Vitalis en MEC. Nieuwe samenwerkingsverbanden ontstaan steeds, om poëzie dichter bij de mensen te brengen.

Literaire evenementen

Sinds 2010 zijn er nieuwe literare evenementen uit oude en nieuwe samenwerkingen ontstaan. Van kleinschalige podia in Eindhoven met lokale dichters tot grote evenementen en exposities met landelijk bekende dichters door heel Brabant. Evenementen als De Dichter Ontdekt, Natuurlijk Poëzie en Vrouw en Poezie Debuutprijs zijn hiervan voorbeelden. Zie projecten voor meer informatie.

Eindhovense dichters

Om ieder van dienst te zijn een lijst met dichters uit Eindhoven, waar mogelijk met website van de persoon. Hierbij de voorlopige lijst, eventuele aanvullingen ontvangen we graag per mail. (oude word-versie klik hier)

Poëzie van Eindhovense bodem

Kijk hier voor een prozagedicht van Pierre Maréchal.

Gedichten Eindhoven

Pierre Maréchal heeft in 2011 een lijst met titels van gedichten over Eindhoven gemaakt, deze vindt je hier.