logo poëzie Eindhoven
poeziepodium Eindhoven

Het TrefWoord van nu literair evenement

Op 10 november 2013 was een bijzondere lireraire middag met een prijsuitreiking, debat, en kruisbestuiving tussen kunst en literatuur Vrouw DebuutPrijs

Winnaars die dag Wietske Versteeg en Maud Vanhouwaert hebben hun talent inmiddels bewezen, lees hen!

open podium

AGENDA

In onze agenda treft u de literaire evenementen en podia in en om Eindhoven aan die door Stichting Poëthement Eindhoven georganiseerd zijn, maar ook van andere literaire activiteiten in de regio en in sommige gevallen zelfs landelijk. Heeft u een suggestie voor onze agenda, laat het ons weten.


Half 2014 tot eind 2015 houdt poeziepodium een sabbatical periode en wordt de website minimaal bijgewerkt

13 april 2014
Grote Letter Festival bij Vitalis Peppelrode en enkele nevenlocaties
14u

29 maart 2014
Arnoud Rigter
georganiseerd door het Academisch Genootschap.
Info&aanmelden via AG

10 november 2013
Uitreiking VROUW POËZIE & PROZA DEBUUTPRIJZEN 2010-2012. In samenwerking met Vrouw en Kultuur organiseert Poëthement deze prijs voor vrouwelijke debutanten bij gerenommeerde uitgevers. De jury is inmiddels tot twee longlisten gekomen en half september worden de shortlists bekend gemaakt! zie vrouwdebuutprijs
14u bij de Oude Rechtbank

 

 

ARCHIEF

Voormalige poëzie-agenda

Benieuwd wat er eerder gebeurde? De voormalige agenda van poëzieprojecten en -podia staat hier.

Voormalige homepage gedichten

We veranderen we het gedicht op onze homepage regelmatig, maar we houden deze bijzondere gedichten hier beschikbaar om weer te lezen.

Eindhoven van nu: Dichttalent & Poëzieproject

In de voorgaande jaren hebben we gewerkt aan een steeds sterker platform voor poëzie. Doel was dichters rond Eindhoven stimuleren met hun talent verder te werken en landelijk bekende dichters naar Eindhoven halen. We streven er naar om, samen met andere organisaties, ons sterk te maken voor uitdagende literaire evenementen en poëzieprojecten. Aandacht voor kwaliteit van de poëzie in de Lichtstad.

Geschiedenis van Poëthement

'Poëthement' werd in 2003 de naam van een poëziepodium in Eindhoven dat door Pierre Maréchal werd georganiseerd. Regelmatig werd er gedicht op een thema en muziek en poezie werden verbonden.

In 2004 werd op 18 september zestig uur dichten voor vrijheid georganiseerd. Samen met schrijvers-vereniging de Opwenteling en de Gemeente Eindhoven kwam EindhovenOntmoetZijnDichters tot stand.

In latere jaren werd meegewerkt aan de Boekenmarkt met podium in het Anne Frank Plantsoen. Ook de jaarlijkse dichtersdag kreeg een poëziepodium in Eindhoven: in Kraaij en Balder, de Fabriek, en van 2009-2012 in bibliotheekEindhoven.

In 2009 organiseerde Poëthement mee de dichtjesroute, 65 jaar vrijheid.

Poethement is in 2009 een stichting geworden. In 2010 en 2011 zijn maandelijkse dichtpodia georganiseerd in Bibliotheek Eindhoven en vanaf 2010 zijn verder samenwerkingen gezocht en behouden met o.a.Vitalis en MEC. Nieuwe samenwerkingsverbanden ontstaan steeds, om poëzie dichter bij de mensen te brengen.

Literaire evenementen

Sinds 2010 zijn er nieuwe literare evenementen uit oude en nieuwe samenwerkingen ontstaan. Van kleinschalige podia in Eindhoven met lokale dichters tot grote evenementen en exposities met landelijk bekende dichters door heel Brabant. Evenementen als De Dichter Ontdekt, Natuurlijk Poëzie en Vrouw en Poezie Debuutprijs zijn hiervan voorbeelden. Zie projecten voor meer informatie.

Eindhovense dichters

Om ieder van dienst te zijn een lijst met dichters uit Eindhoven, waar mogelijk met website van de persoon. Hierbij de voorlopige lijst, eventuele aanvullingen ontvangen we graag per mail. (oude word-versie klik hier)

Poëzie van Eindhovense bodem

Kijk hier voor een prozagedicht van Pierre Maréchal.

Gedichten Eindhoven

Pierre Maréchal heeft in 2011 een lijst met titels van gedichten over Eindhoven gemaakt, deze vindt je hier.